DE PLURIBUS

De pluribus - hmm, aş putea jura că în latineşte înseamnă "despre diverse chestii" ...

-----------------------------------------------

De pluribus - errr - I think this means " 'bout stuff " in Latin ...

vineri, 12 august 2011

Tema zilei în șapte rînduri - Blogging about England

England în zilele noastre înseamnă în primul rînd riots - tulburările de stradă din marile orașe englezești. Dar nu despre asta vreau să vorbesc - nu acum, în tot cazul - ci despre comportamentul publicului britanic educat. (folosesc termenii "orașe englezești" respectiv "public britanic" pentru că, așa cum observau scoțienii și galezii, jafurile și violențele se petrec în Anglia istorică, iar comentatorii sînt din toate cele patru entități statale ale Regatului Unit).

Prin forța împrejurărilor, m-am apucat să citesc diverslee articole din The Guardian. Daily Mail sau The telegraph. Articolele ca articolele, sînt mai mult sau mai puțin exagerate sau părtinitoare, dar interesante sînt comentariile publicului larg. Și nu sînt 10-15, ci de ordinul sutelor și miilor. dintre ele foarte, dar foarte puține sînt necivilizate, fiind ca atare șterse de către adminii acelor publicații online. Se folosesc argumente, discuții la obiect, fără atacuri la persoană, eventual niște ironii subțiri, ceva de genul bate-șaua-să-priceapă-iapa ...

Comparați asta cu ceea ce se întîmplă pe forumuri online de sport de la noi, de pildă, gen GSP sau prosport sau onliesport, sau cu înfruntării josnice și violente de pe mărețul hotnews, în care găști de postaci portocalii și roșii se înjură ca la ușa cortului, cu sau fără motiv. D-aia britanicii mai au o șansă, iar la noi ursul e lipsit de apendicele caudal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Your choice: