DE PLURIBUS

De pluribus - hmm, aş putea jura că în latineşte înseamnă "despre diverse chestii" ...

-----------------------------------------------

De pluribus - errr - I think this means " 'bout stuff " in Latin ...

marți, 22 martie 2011

Tema zilei în şapte rînduri - Diacritice


Uite de ce nu-mi place mie să scriu cu Î din A. (Ignoraţi graffiti-urile, nesimţirea tămîne nesimţire, orice-am face.)

Ce vedem noi acolo? Vedem scris FÂNTÂNĂ cu Î din O şi cu Î din E. Aşa a fost la început: Î-urile erau scrise funcţie de litera din cuvîntul latin de origine, o exageraţiune menită să sublinieze caracterul romanic al limbii române. Dar, dacă e să fim scrofuloşi la datorie, aşa ar trebui să procedăm - Î din toate vocalele posibile, nu doar din A şi I. Pînă atunci, eu voi "servi" doar Î din I, că e mai simplu ...




duminică, 13 martie 2011

Tema zilei în șapte rînduri - Un derby

A fost ieri. Se numește Rapid - Dinamo, și nu vreau să vorbesc despre el în sens strict sportiv. Problema e că nu l-am urmărit la televizor, pentru că operatorii mei TV nu au postul cu pricina în grila de programe. Mă întreb cum de reușesc diversele consorții românești să cîștige drepturile de televizare ale Ligii I plătind zeci de milioane de euro, doar pentru a retransmite meciurile pe niște posturi TV de nișă. Oare ce speră? să formeze un public educat care să înșeleagă că un spectacol sportiv trebuie plătit separat (în stil pay-per-view)? Cam greu la noi în România, mai ales din cauza faptului că spectacolul e mai mult în ziare, dezbateri TV și-n știrile de cancan, și mai puțin în teren.

duminică, 6 martie 2011

Tema zilei în șapte rînduri - Grupa de potăi

Parcul Herăstrău este extrem de frumos chiar și iarna, păcat că este locuit, așa după cum se poate vedea în fotografie. Locuitorii sînt cîini vagabonzi, bineînțeles: vreo șapte dintre ei dorm în soarele după amiezii. Alți vreo patru stăteau dincolo de acel tufiș.

Cît de greu ar fi pentru o echipă de hingheri hotărîtă să scoată din joc această haită? Corolar: ce s-ar întîmpla dacă un copil scăpat de sub supraveghere s-ar tot duce pe iarbă și ar fi atacat de acești maidanezi? Păi ce să se întîmple, se prea poate să se lase cu mutilare pe viață și cu căutarea de scuze și pasat de pisică din partea celor responsabili.


sâmbătă, 5 martie 2011

Tema zilei în șapte rînduri - Țigănia din București

Azi sînt șapte rînduri și o poză. Cam așa arată toți stîlpii de iluminat public din București, cu circuitele expuse vederii, pradă intemperiilor. De ce? Pentru că țiganii, această specie umană hoață, fură placa de metal care ar trebui să se afle acolo pentru a o revinde ca fier vechi șla centrele de colectare. (Sper că tribunalul ăla al lor nou înființat să se ocupe și de asemenea delicte: să le pedepsească de exemplu cu tăierea mîinilor). Acestea fiind zise, e oare de mirare că 85% din români nu vor să aibă deloc de-a face cu țiganii?

vineri, 4 martie 2011

Tema zilei în şapte rînduri - Cutremurul

Cam la această oră, în urmă cu 34 de ani, s-a petrecut Cutremurul cel Mare. Pentru o întreagă generaţie acele momente cînd "ne-am plimbat cu patul prin casă" au rămas profund întipărite în subconştient, aşa cum o altă generaţie - de actuali bunici - a fost marcată de cutremurul din 1940. Sîntem foarte sensibili la acele profeţii care spuneau că pînă în 2010 va avea loc un nou cutremur major în zona tectonică Vrancea. Acel cutremur încă nu a avut loc - şi de fiecare dată cînd aud că s-au mai produs acolo cîteva cutremure mici, de 3-4 grade, mă bucur. Încă puţin din tensiunea acumulată în acele falii s-a mai descărcat ...

miercuri, 2 martie 2011

Tema zilei în şapte rînduri - Libia

În secolul XIX se vorbea de două entităţi distincte, Cirenaica şi Tripolitania, aflate sub influenţă italiană. Nu colonii, căci italienii n-au avut aşa ceva, nici în Libia, nici în Etiopia şi nici în Somalia, ci regiuni aflate în sfera de influenţă a nou-creatului stat italian. Cele două regiuni s-au unit - sau au fost unificate - sub numele de Libia. Acum libienii vor din nou să se despartă. Treaba asta se cheamă fie război civil, fie război de secesiune, depinde din ce parte priveşti. Şi totuşi mass-media insistă să denumească aceste acţiuni "revoluţie libiană antidictatorială". Cît de corect este să umblăm cu cioara vopsită într-un asemenea hal?

Your choice: