DE PLURIBUS

De pluribus - hmm, aş putea jura că în latineşte înseamnă "despre diverse chestii" ...

-----------------------------------------------

De pluribus - errr - I think this means " 'bout stuff " in Latin ...

duminică, 31 octombrie 2010

Peste tot sîntem acasăăăă ... (1)

Imnul Rapidului în interpretarea diverșilor actori politici (și nu numai):

Premierul Emil Boc: Peste tot sîntem la coasă
Ministrul de Interne Vasile Blaga: Proștii ăștia mă desfid
Ministrul Curismului Elena Udrea: Nu e tipă mai frumoasă
Președintele Traian Băsescu: Ca Elena în partid.

Refren:
Raed Arafat de la SMURD: Rabid, Rabid
Corneliu Vadim Tudor: Luptă dacă ungur ești
Guvernul României: Stupid, stupid
Sorin Ovidiu Vîntu: Haide, hai, să mogulești!

Pentru conformitate, vezi și originalul:

http://www.youtube.com/watch?v=zOFonZssftk

A riddle


One of the best contemporary writers - who's gonna guess first his name?

duminică, 24 octombrie 2010

Sfîntu Dumitru

Aceasta este catedrala patriarhală în după-masa și seara zilei de duminică.


N-o să pricep niciodată cum e cu fervoarea religioasă. M-am dus totuși să arunc un ochi la procesiunea de Sf. Dumitru, sus pe Dealul Mitropoliei.



De data asta a fost mai bine organizată. Jandarmii au împărțit credicioșii în serii de cîte două sau trei sute, despărțiți de grilaje mobile - plus vreo zece metri între grupuri, asta așa, pentru orice eventualitate, ca să descurajeze trișatul. (Se practică, chiar și la acest nivel, în care se presupune că toată lumea e familiatizată cu Decalogul).


Ca atare, oamenii au fost neașteptat de liniștiți. Așteptau, suiau pas cu pas dealul, ajungeau la raclă, făceau ce aveau de făcut și coborau liniștiți. (Sau, pentru cei care au ajuns seara, rămîneau sus, la slujba oficiată de înalți ierarhi ai bisericii). Mă rog, nu chiar pas cu pas ... cînd se elibera următorul segment, alergau ca disperații să prindă un loc cît mai în față, partea bună fiind că oricum nu puteau să ajungă mai jos în clasament decît ultimul din grupul lor.

Frapantă era scena pe care era oficiată slujba: exact ca o scenă de concert, ba chiar și cu o scenă mai mică alături, pentru backing vocals. :) Pe la șase jumate seara, cînd m-am întors laq fața locului, slujba începuse deja; dar spectatori erau puțini și răsfirați. Pesemne că or mai fi și alte servicii divine, mai frumoase și mai mărețe, căci de fapt ziua sfîntului protector al Bucureștilor este pe 26 octombrie - adică mîine - iar serbările, procesiunilor și ce-or mai fi, vor dura pînă pe la finele săptămînii.

Toamna mijlocie




miercuri, 13 octombrie 2010

Despre poezii şi depsre formarea caracterului

Cum se formează caracterul la români?

1. Prima poezioară pe care o învăţăm este... "Căţeluş cu părul creţ"...care ne invaţă: "Fură raţa din coteţ / Şi se jură că nu fură..."

2. A doua poezie semnificativă pe care o învăţăm este... "Mioriţa"...care ne învaţă că doi români invidioşi se asociază şi-l omoară pe al treilea, care era cel mai productiv în domeniul lor de activitate ...

3. A treia poezie semnificativă pe care o învăţăm este... "Luceafarul"...care ne învaţă că tînăra româncă de măritat îl aduce pe geniul român în pragul sacrificiului suprem, dar îl preferă pe un viclean băiat din flori şi de pripas ...

Şi atunci, de ce ne mai mirăm de cele ce se întîmplă în ţara asta?


Şi totuşi ... hmmm ... nu e chiar aşa ...

1. Ultimul vers din poezie cu potaia creaţă este "dar l-am prins cu raţa-n gură", deci atît poliţia cît şi opinia publică sînt vigilente, acţionează, nu se lasă păcălite atît de uşor de infractori, fie că au păr creţ, fie că nu.

2. Balada Mioriţa se încheie abrupt, cu finalizarea testamentului oral al ciobanului ortoman. Deoarece balada trebuia transmisă pe cale orală chiar şi către copii (fiind de tipul "Audienţă Generală", nu "Interzis minorilor sub 12 ani"), ea nu mai povesteşte şi despre modul cum ciobanul moldovan i-a măcelărit (preventiv) pe colegii săi invidioşi. Deci, se dovedeşte că invidia nu ajută la nimic, ticăloşii fiind încă o dată pedepsiţi exemplar.

3. Dar Luceafărul? El cum se termină oare? Nu cumva cu un metaforic "Hai sictir, dă-vă dreq de proşti!" adresat printre dinţi de geniul român compatrioţilor săi cei limitaţi? Şi cine avea linie directă cu Ăl Bătrîn? tot geniul, nicidecum cei doi mîrlani. De unde deducem că la noi geniul e mereu răsplătit corespunzător.

Deci, e de bine, ca să zic aşa ...


Your choice: